Türkiye’deki HIKE etkinlikleri Bölüm 2 (8-10 Kasım 2024)

HIKE projesi kapsamında düzenlenen yürüyüş etkinlikleri serisi, 8-10 Kasım tarihleri arasında Hoşgörü Yolu üzerinde yer alan İzmit (Nicomedia) ve İznik’te (Nicea) gerçekleştirilen son etkinlikle resmen sona erdi. Türkiye’deki YÜRÜYÜŞ’ün ilk hafta sonu ile ilgili yazıyı bu bağlantıdan okuyabilirsiniz (Türkiye’deki HIKE etkinlikleri Bölüm 1 – 1-3 Kasım 2024)

Kültür Rotaları Derneği her iki etkinliği de bölgedeki yerel yönetim olan İzmit Belediyesi ve diğer yerel derneklerin/kulüplerin desteğiyle düzenledi. İkinci hafta sonunun sosyal medya içerik üreticileri, her gün çektikleri fotoğraflar, kısa videolar vb. ile etkinliğin belgelenmesine yardımcı olan başka bir gezgin çiftti (@kokladunyayi). Sağlık ve psikoloji ile ilgili anketler ve katılımcıların yerinde ölçümleri yine Kocaeli Üniversitesi Spor Fakültesi öğrencilerinin yardımıyla gerçekleştirildi.

İkinci hafta sonunun ilk günü, Hoşgörü Yolu’nun güney ucunda yer alan Bursa ilinin İznik ilçesine doğru yapılan bir otobüs yolculuğu ile başladı. Yaklaşık 20 kişinin katıldığı ve çoğunlukla tarım arazileri ve meyve bahçeleri arasından geçen bu ilk günkü güzergahta dikkat çekici iki nokta vardı. Bunlardan ilki MS 2. yüzyıldan kalma bir dikilitaş, ikincisi ise 700 yıldan daha yaşlı bir anıt ağaçtı. İlk günün yürüyüşü, sahip olduğu tüm somut miras varlıklarıyla (daha önce bir Roma tapınağı olan bir cami, daha sonra bir Bizans / Hıristiyan kilisesi ve çok çeşitli yerel çinilerin bulunduğu yerel el sanatları dükkanları dahil) kısa ama güzel bir ziyaret deneyimi sunan İznik’in merkezinde sona erdi.

İkinci gün yaklaşık 60 katılımcı bulunmaktaydı ve bir önceki gün olduğu gibi 10 katılımcı günlük yürüyüş öncesi ve sonrası sağlık ve psikolojik durumlarını ölçmek üzere bilimsel araştırmaya katkıda bulunmak için gönüllü oldu. Yürüyüş, Hoşgörü Yolu üzerinde olmayan Çobanoğlu Köyü’nde başladı, ancak yerel belediye düzenli olarak burada yerel köy yaşamını canlandırmak için bir proje yürüttüğü için yine de programa eklendi. Grup, güzergah üzerindeki, Roma döneminden kalma bir su kemerinin kalıntılarını ve uçsuz bucaksız manzaraları ziyaret etme şansı buldu. Yürüyüş, yerel bir yoga eğitmeninin göl kenarında gerçekleştirdiği 30 dakikalık bir yoga eğitimi sona erdi. Günün sonunda katılımcılar Kate Clow tarafından verilen haritalama ve başta yürüyüş olmak üzere açık hava etkinlikleri sırasında güvenlik konulu bir atölye çalışmasına katıldılar. Atölye çalışmasında ele alınan konular arasında geleneksel haritalama ve yol bulma yöntemleri; temel ekipmanlar; yaban hayatı; patikalarda rota bulma ve güvenlik; acil durum ve kurtarma vb. yer aldı.

Son günün programı İzmit merkeze yakın sahil şeridi boyunca oldukça kolay ve keyifli bir yürüyüştü. Yaklaşık 15 kişi güne ısınma ve esneme egzersizleriyle başladı ve ardından yeni açılan bir kent parkında kısa bir yürüyüş yaparak güneşli günün tadını çıkardı. Son olarak, 150’den fazla katılımcının proje ortakları ve amaçları hakkında bilgilendirildiği bir kapanış etkinliği ile son gün tamamlandı. Burada proje ekibi, proje çıktılarının yanı sıra faaliyetin yaygınlaştırma aşamasında planlanan sonraki aşamalar hakkında bir sunum yaptı. Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği etkinliğe ev sahipliği yaptı ve İzmit Belediyesi ile birlikte projeye katkı ve katılımlarını açıklayarak programa katkıda bulundu.

[Pictures: Culture Routes Society]