Türkiye’deki HIKE etkinlikleri Bölüm 1 (1-3 Kasım 2024)

HIKE projesi yürüyüşlerinin son aşaması, Türkiye’de Hoşgörü Yolu üzerinde gerçekleşen iki uzun hafta sonu etkinliği ile tamamlandı. Bu 3 günlük etkinliklerin ilki 1-3 Kasım 2024 tarihleri arasında İzmit (Nicomedia) ve çevresinde düzenlendi. Etkinlikleri, Türkiye’deki HIKE projesinin yerel destekçileri olan İzmit Belediyesi ve KYÖD (Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği) ile işbirliği içinde Kültür Rotaları Derneği tarafından organize edildi ve tanıtıldı. Daha önce İtalya ve Yunanistan’da yapılan yürüyüşlere benzer şekilde bu yürüyüşte de başta yürüyüş meraklıları olmak üzere yerel halk bir dizi yürüyüş, spor etkinliği ve diğer yan etkinliğe katılma imkanı buldu. Her iki hafta sonundaki yürüyüşlere yaklaşık 500 kişi kayıt yaptırdı ve etkinlikler başlamadan önce kendileriyle paylaşılan eğitim linkleri aracılığıyla, günlük programların yanı sıra proje hakkında da bilgilendirildiler. Sosyal medya içerik üreticisi olan bir çift (@trailofus) üç gün boyunca yürüyüşçülere eşlik etti ve yürüyüşler öncesinde, sırasında ve sonrasında çektikleri video ve fotoğrafları kendi hesaplarında paylaştı.

Kocaeli Üniversitesi Spor Fakültesi, her yürüyüş öncesi ve sonrası yapılan bir dizi anket ve sağlık ölçümleri ile, yürüyüşün katılımcıların sağlık ve psikolojileri üzerindeki etkisini ölçmek için gereken veriyi toplayıp kayda geçti. Proje sonunda, toplanan tüm veriler İtalya ve Yunanistan’daki Hike etkinliklerinden elde edilen verilerle birleştirilecek ve yerel bir akademisyen tarafından analiz edilerek, yürüyüşün insan sağlığı ve esenliğine faydaları üzerine bilimsel bir çalışma yayınlanacaktır.

Etkinliğin ilk gününde, çoğu üniversite öğrencisi ve yerel halktan oluşan 100’den fazla katılımcı vardı. Katılımcıların çoğu yürüyüşten önce ve sonra fiziksel ve psikolojik durumlarını ölçmek için anketleri doldurarak akademik çalışmaya katkıda bulunmaya gönüllü oldu. Ölçümler tamamlandıktan sonra, kalabalık grup, İzmit şehir merkezindeki tarihi eserler civarında gezinen 7.5 km’lik parkurun tadını rehberli bir yürüyüş eşliğinde çıkarmış oıldu. Günün sonunda ise yürüyüşler öncesi fiziksel hazırlık konulu bir atölye çalışması yapıldı. Aynı zamanda bir yürüyüş tutkunu ve Hoşgörü Yolu’nun ortak yaratıcılarından biri olan Furkan Yavuz, yürüyüş için fiziksel hazırlığın önemi üzerine kapsamlı bir sunum yaparak kıyafet ve teçhizat; sırt çantası hazırlamada ipuçları; beslenme ve dehidrasyon; dijital haritalar ile kuş ve bitki tanımlama uygulamaları vb. konuları hakkında bilgiler paylaştı.

Çoğunlukla şehir içinde geçen ilk günün güzergahından farklı olarak, aynı hafta sonunun sonraki iki günü daha çok kırsal ve doğal ortamlarda devam etti. İkinci güne katılan 70 yürüyüşçüden 10’u sağlık ölçümleri ve anketlere katılmak için gönüllü oldu. Daha sonra belediye tarafından sağlanan bir otobüs, tüm katılımcıları İzmit merkeze yaklaşık 20 km uzaklıktaki Bahçecik köyünde bulunan, yürüyüşün başlangıç noktasına getirdi. Yürüyüşçü grubu ilk olarak meyve bahçeleri ve köy evleri arasından geçerek, terk edilmiş bir Ermeni okuluna doğru keyifli bir yürüyüş gerçekleştirdi (yaklaşık 9 km). Aynı günün ikinci önemli noktası, Bahçecik ve Servetiye Karşı köyleri arasındaki ormanlık alandaydı ve I. Dünya Savaşı’ndan kalma siperlerin bulunduğu tarihi bir yerdi.

Üçüncü günün yürüyüşü daha uzun (yaklaşık 15 km) ve diğerlerinden daha zor olduğundan, o gün için yapılan çağrı yerel yürüyüş kulüplerinden daha deneyimli yürüyüşçülerden oluşan kapalı bir grupla paylaşılmıştı. İlk hafta sonunun son günü için kayıt yaptıran yaklaşık 30 kişinin 10’u yukarıda bahsedilen bilimsel araştırmaya katkıda bulunmak için gönüllü oldu. İlk olarak, belediyeden deneyimli bir spor uzmanı, Beşkayalar adlı milli parkta yürüyüşe başlamadan önce katılımcılara ısınma ve esneme hareketleri yaptırdı. Ardından grup, sisli bir atmosferde ormanlar arasında uzun ama oldukça keyifli bir yürüyüşün tadını çıkardı.

[Pictures: Culture Routes Society – Trail of Us]