Το project HIKE αναγνωρίστηκε ως Βέλτιστη Πρακτική από την οργάνωση Interreg Europe

Το έργο HIKE αναγνωρίστηκε επίσημα από την οργάνωση Interreg Europe ως εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης της φυσικής δραστηριότητας που βελτιώνει την υγεία (HEPA – health-enhancing physical activity), σε συνδυασμό με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παρουσία των πρακτικών του project HIKE στην πλατφόρμα του Interreg Europe Policy Learning Platform, είναι μια αναγνώριση τονίζει ιδιαίτερα τον κοινωνικό αντίκτυπο του HIKE στον τομέα του πολιτισμού και του βιώσιμου τουρισμού.

Ο εμπειρογνώμονας του Interreg Europe, Erik Gløersen, επεσήμανε τον περιεκτικό σχεδιασμό του έργου, σημειώνοντας ότι αποδεικνύει αποτελεσματικά πώς οι πολιτιστικές διαδρομές μπορούν να μετατραπούν σε ζωντανούς τόπους που προάγουν τόσο την υγεία όσο και την πολιτιστική συμμετοχή. Σύμφωνα με τον Gløersen, το HIKE παρέχει ένα πρακτικό μοντέλο που μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί και να αναπαραχθεί, καθώς είναι ευθυγραμμισμένο με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Με αυτά τα χαρακτηριστικά γίνεται ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τοπικές αρχές και οργανισμούς που στοχεύουν στην ενίσχυση της υγείας του πληθυσμού μέσω μη ανταγωνιστικών, συμμετοχικών αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η επιλογή των δράσεών μας ως βέλτιστη πρακτική αυξάνει σημαντικά την προβολή των ολοκληρωμένων μεθοδολογιών και πόρων του HIKE, δηλαδή της αξιοποίησης των πολιτιστικών διαδρομών ως ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για την ευεξία και τον αθλητισμό.

Η αναγνώριση αυτή υποστηρίζει τη δυνητική επέκταση της πρωτοβουλίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, εμπνέοντας και άλλες περιοχές να αξιοποιήσουν τις πολιτιστικές διαδρομές τους ως χώρους προώθησης ενός ενεργού και βιώσιμου τρόπου ζωής, μαζί με την αύξηση της συνειδητοποίησης της πολιτιστικής αξίας του κάθε τόπου.

Το HIKE ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024 υπό την ομπρέλα του προγράμματος Erasmus+ και κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 800 συμμετέχοντες από ποικίλα κοινωνικά υπόβαθρα, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που συμμετείχαν σε πεζοπορικές δραστηριότητες για πρώτη τους φορά. Οι δραστηριότητες που συνόδευαν τις πεζοπορίες περιελάμβαναν συνεδρίες γιόγκα, περιβαλλοντικές δράσεις καθαρισμού και πολιτιστικές επισκέψεις σε σημεία μεγάλης πολιτισμικής αξίας κατά μήκος ιστορικών διαδρομών όπως η Via Francigena στην Ιταλία, η Via Egnatia στην Ελλάδα και ο Δρόμος της Ανεκτικότητας στην Τουρκία.

Αυτές οι εμπειρίες βοήθησαν τους συμμετέχοντες όχι μόνο να βελτιώσουν την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση, αλλά και να συνδεθούν ουσιαστικά με την κοινή πολιτιστική κληρονομιά που διατρέχει – όπως οι αρχαίοι δρόμοι – όλη την Ευρώπη.

Μάθετε περισσότερα για αυτή τη βέλτιστη πρακτική στον ιστότοπο του Interreg Europe: HIKE project.