Το 2ο τριήμερο του έργου HIKE στην Ελλάδα

Η ομάδα της Path of Greece με τη συνεργασία του Δήμου Έδεσσας και τη συμμετοχή πεζοπόρων από την πόλη της Έδεσσας αλλά και από άλλους τόπους, ολοκλήρωσε το δεύτερο σκέλος των δραστηριοτήτων του έργου HIKE στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 18 – 20 Οκτωβρίου με 3 πεζοπορίες: η πρώτη ήταν μια πεζοπορία στην περιοχή των Ιαματικών Λουτρών Πόζαρ, η δεύτερη μια εξερεύνηση στα γραφικά μονοπάτια που συνδέουν την Έδεσσα με τον Προφήτη Ηλία, και η τρίτη ήταν μία αστική εξερεύνηση στην ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας.

Στις 18 Οκτωβρίου η διαδρομή οδήγησε τους πεζοπόρους μέσα από τα νερά του ρέματος της Κουνουπίτσας, προς τον περίφημο ομώνυμο καταρράκτη, καταλήγοντας στις ιαματικές πηγές του Λουτρακίου. Στο τέλος της ημέρας, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την φάρμα του Μάκη Χρυσάφη, όπου δοκίμασαν ιππασία και είχαν την ευκαιρία να περιποιηθούν τα άλογα. Στο τέλος είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικές λιχουδιές μαζί με γράπα, λαμβάνοντας μια αξιομνημόνευτη γεύση της  τοπικής φιλοξενίας.

Την επόμενη μέρα η ομάδα των πεζοπόρων κατευθύνθηκε προς τα ανατολικά κατά μήκος της Εγνατίας οδού, κατηφορίζοντας το καλντερίμι, που συνδέει τη σύγχρονη πόλη μέσω των αρχαίων τειχών με τον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου. Από εκεί η διαδρομή οδήγησε τους πεζοπόρους στα χωράφια με κατεύθυνση την Αρχαία Πέλλα, σταματώντας στον Προφήτη Ηλία δίπλα στον ποταμό Μογλενίτσα. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν το γαλήνιο τοπίο των οπωρώνων και των αμπελώνων πεζοπορώντας πλάι στους λόφους που πλαισιώνουν την ανοικτή πεδιάδα, δοκιμάζοντας την τοπική παραγωγή κατά μήκος της διαδρομής. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πλαγιαρίου, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν στοιχεία της Φυσικής Ιστορίας του πλανήτη μελετώντας εκθέματα από ολόκληρη την υφήλιο.

Η ξενάγηση στην πόλη της Έδεσσας με επικεφαλής τον Γιάννη Δαλκαράνη στις 20 Οκτωβρίου οδήγησε τους πεζοπόρους γύρω από την Έδεσσα και τους καταρράκτες της. Η ξενάγηση διέσχισε το παλιό καλντερίμι μέσα από τα Αρχαία Τείχη μέχρι τον Αρχαιολογικό Χώρο του Λόγγου μέχρι τους καταρράκτες του Κάρανου. Η ομάδα των πεζοπόρων είχε την ευκαιρία να δει την μοναδική θέα των καταρρακτών από κάτω. Στη συνέχεια, η διαδρομή περνούσε από το παλιό εργοστάσιο υφαντουργίας του Τσίτση, ακολουθώντας τα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι εργάτες που πήγαιναν με τα πόδια από την Έδεσσα στο εργοστάσιο, για να φτάσει στην αφετηρία, όπου ολοκληρώθηκε η διαδρομή. Η ημέρα έκλεισε με ένα εργαστήριο ασφάλειας για την πεζοπορία όπου αναλύθηκαν βασικά ζητήματα για μια ασφαλή υπαίθρια εμπειρία. Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσιάσεις από την ομάδα του έργου HIKE και την Paths of Greece, εμπλέκοντας τους συμμετέχοντες σε συζητήσεις σχετικά με πρακτικές πεζοπορίας και πρωτόκολλα ασφαλείας.

Στα δύο αυτά τριήμερα του Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες πεζοπόρησαν συνολικά περισσότερα από 70 χιλιόμετρα στην περιοχή της Έδεσσας, επισκεπτόμενοι μουσεία, οινοποιεία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά ορόσημα, ενώ τους αναλύθηκαν θέματα ασφάλειας και οργάνωσης  πεζοπορίας με επαγγελματίες του χώρου. Η παρουσία των κατοίκων και των διεθνών επισκεπτών με τις ουσιαστικές συνεισφορές της κοινότητας ανέδειξε τον ευρύ αντίκτυπο και την εμβέλεια του έργου.

Η συνέχεια των εκδηλώσεων του έργου HIKE θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία κατά μήκος του Tolerance Way τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να αποδοθούν στη Δημοτική Αρχή Έδεσσας και στην Εύα Νεδέλκου για τις οργανωτικές τους προσπάθειες, στους Χαράλαμπο Θεοδωρίδη και Βαγγέλη Ταρπάνη για την καθοδήγηση των πεζοποριών και τη διεξαγωγή των εργαστηρίων, στον Γυναικείο Συνεταιρισμό Άρνισσας για την ξενάγηση στο εργαστήρι τους. στη Βίντα Νίκου για το μάθημα yoga, στον κ. Μάκη Χρυσάφη και την ομάδα του για ένα αξέχαστο απόγευμα με τα άλογα, και στον κ. Γιάννη Δαλκαράνη για την ξενάγηση στις αρχαιότητες Λόγγου. Τέλος, η εκτίμηση της οργανωτικής ομάδας στον Ορειβατικό Σύλλογο Έδεσσας για την ενεργό συμμετοχή του και την ανεκτίμητη γνώση που μοιράστηκε σε όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων είναι μεγάλη.

[Photo Credits:  Maria Kofou – www.instagram.com/travelstoriesfromyworld]