Το ταξίδι προς την ευημερία αρχίζει: Η Έναρξη του Ευρωπαικού Προγράμματος HIKE

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “HIKE: Η Πεζοπορία για έναν πιο υγιή τρόπο ζωής κατά μήκος των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Διαδρομών” ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2024. Το έργο αυτό, του Erasmus+ Sport, έχει ως στόχο την προώθηση υγιεινών και ενεργών τρόπων ζωής μέσω της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας σε πεζοπορίες και άλλες αθλητικές δραστηριότητες κατα μήκος ιστορικών διαδρομών όπως είναι η Via Francigena, η Via Egnatia και η Via Eurasia- Tolerance Way.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 200.000 ευρώ και έχει διάρκεια 18 μήνες. Οι δραστηριότητες του έργου θα διεξαχθούν σε τρεις χώρες – Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία, και θα υλοποιηθούν από την συνεργασία τριών οργανώσεων- την Turkish Culture Routes Society (Project Leader), την European Association of the Via Francigena Ways (AEVF) και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μονοπάτια της Ελλάδας “Paths of Greece”.

Μια σειρά από πεζοπορικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα τριών μηνών κατα μήκος των μονοπατιών:

της Via Francigena στην Πουλίαν, Ιταλία, τον Σεπτέμβριο του 2024

της Via Egnatia στην Έδεσσα, τον Οκτώβριο του 2024 και

της Via Eurasia, στην Νικομηδεία (Izmit), Τουρκία, τον Νοέμβριο του 2024

Στόχος είναι να εμπνεύσουμε την τοπική κοινωνία γιά την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μέσα από την φυσική δραστηριότητα και την κοινωνική συνοχή. Συνοδευόμενοι από έμπειρους πεζοπόρους, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να ακολουθήσουν τα βήματα των ιστορικών ταξιδιωτών, να συνδεθούν με το παρελθόν και να δημιουργήσουν νέους δεσμούς με την κληρονομιά του τόπου. Συνδυάζοντας βιωματικά εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες, θα τονιστούν στην κοινότητα τα οφέλη της υγείας από την πεζοπορία, ενισχύοντας έτσι και τον πεζοπορικό τουρισμό.

Το έργο θα περιλαμβάνει τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού 2024 (23-30 Σεπτεμβρίου 2024), με ειδικές εκδηλώσεις και παράλληλες δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για να τιμήσουν την πεζοπορία ως μια δραστηριότητα που είναι προσβάσιμη για όλους, όλο το χρόνο, προσφέροντας ένα φιλόξενο περιβάλλον για λάτρεις του αθλητισμού και αρχάριους.

Εκτός από την προώθηση της πεζοπορίας τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες, η πρωτοβουλία του έργου έχει στόχο να ενισχύσει τις τοπικές αρχές και τις οργανώσεις με την μεθοδολογία και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την οργάνωση πεζοπορικών εκδηλώσεων.

Ελάτε να μας συνοδεύσετε και να πεζοπορίσουμε παρέα σε αυτή την περιπέτεια ανακάλυψης, ευεξίας και ευημερίας και μείνετε συντονισμένοι για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις επερχόμενες πεζοπορίες που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του έργου!

Pictures via Unsplash