Ετοιμαστείτε για το πρόγραμμα HIKE: Μια πρώτη ματιά στις εκδηλώσεις για το περπάτημα στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία

Credit picture: The Paths of Greece

Το πρόγραμμα HIKE ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024 και είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε κάποιες προκαταρκτικές λεπτομέρειες για τις επερχόμενες πεζοπορίες στις τρεις χώρες του προγράμματος. Δείτε το προσωρινό πρόγραμμα παρακάτω και ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι σε εκπληκτικά τοπία μέσα από την ενδοχώρα στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Στην Ιταλία, το πρόγραμμά μας για τον Σεπτέμβριο του 2024 περιλαμβάνει έξι δωρεάν πεζοπορίες κατά μήκος της γραφικής Via Francigena στην περιοχή της Απουλίας, που εκτείνεται από το Μπάρι έως το Μπρίντιζι. Προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου και το επόμενο Σαββατοκύριακο, από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, αυτές οι πεζοπορίες θα σας μεταφέρουν από την αστική γοητεία του Μπάρι μέσω της παράκτιας ομορφιάς του Polignano a Mare, του Monopoli και του Ostuni στα ιστορικά μνημεία του Μπρίντιζι. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί ώστε να συμπίπτουν με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, ενσωματώνοντας εορταστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια που ενισχύουν την εμπειρία της πεζοπορίας με εορταστικό πνεύμα. Τα εργαστήρια θα επικεντρωθούν στη σωματική προετοιμασία για πεζοπορίες και στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών.

Η Via Francigena, μια αρχαία προσκυνηματική διαδρομή, ξεκινά από τον καθεδρικό ναό του Καντέρμπουρι στην Αγγλία και μέσω της Γαλλίας και της Ελβετίας, καταλήγει στη Ρώμη. Από εκεί φτάνει τελικά στη Santa Maria di Leuca στον Ιταλικό Νότο. Ιστορικά σημαντική, αυτή η μεσαιωνική διαδρομή διευκόλυνε τις πολιτιστικές, εμπορικές και θρησκευτικές ανταλλαγές σε όλη την Ευρώπη, συνδέοντας τις Βρετανικές Νήσους με την καρδιά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στην Ελλάδα, η ιστορική Via Egnatia σας περιμένει τον Οκτώβριο του 2024. Ετοιμαστείτε να εξερευνήσετε τα ίχνη του αρχαίου δρόμου που κατασκευάστηκε από Ρωμαίους μηχανικούς και ένωνε τις Ακτές της Αδριατικής με την Κωνσταντινούπολη. Ανακαλύψτε τμήματα της διαδρομής,  στην ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας ανάμεσα σε σημερινούς οικισμούς όπως η Άρνισσα, ο Άγρας, το Νησί, το Εκκλησοχώρι και ο Προφήτης Ηλίας. Η πεζοπορία του πρώτου Σαββατοκύριακου ξεκινά στις 11 Οκτωβρίου πλάι στους γραφικούς καταρράκτες της Έδεσσας και μέσα από τις αγροτικές πεδιάδες του Άγρα ολοκληρώνεται πλάι στην ήρεμη λίμνη Βεγορίτιδα στην Άρνισσα. Η πεζοπορία συνεχίζεται το επόμενο Σαββατοκύριακο, ξεκινώντας στις 18 Οκτωβρίου με μια κυκλική διαδρομή 17 χιλιομέτρων γύρω από τον Προφήτη Ηλία και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου με μια εκπαιδευτική πεζοπορία 10 χιλιομέτρων μέσα από τα ιστορικά και βιομηχανικά ορόσημα της Έδεσσας.

Η Via Egnatia, που κατασκευάστηκε μεταξύ 146 και 120 π.Χ., παραμένει ένα μνημειώδες σύμβολο της ρωμαϊκής μηχανικής και εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.120 χιλιομέτρων από το Δυρράχιο έως το Βυζάντιο, τη σημερινή Κωνσταντινούπολη. Ο δρόμος αυτός, που πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο κυβερνήτη της Μακεδονίας, Γνάιο Εγνάτιο, ήταν καθοριστικός για την ενίσχυση της ευημερίας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Τέλος, στην Τουρκία, οι πεζοπορίες του Νοεμβρίου 2024 σας προσκαλούν να εξερευνήσετε τα τοπία και την πολιτιστική κληρονομιά γύρω από το Izmit, κατά μήκος του Δρόμου της Ανοχής. Από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου και ξανά από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου, αυτές οι πεζοπορίες κυμαίνονται από ήπιους περιπάτους σε ιστορικές συνοικίες έως πιο έντονες πεζοπορίες σε αγροτικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της παραλίας της Izmit, των φυσικών πάρκων Kayalar και των χωριών Servetiye και Kırıntı, μαζί με τα αρχαία υδραγωγεία κοντά στο πάρκο Gölkay. Οι παράλληλες δραστηριότητες κατά μήκος των διαδρομών θα παρέχουν συναρπαστικές πληροφορίες για το παρελθόν και το παρόν της περιοχής, συνδυάζοντας τη σωματική δραστηριότητα με εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Ο Δρόμος της Ανοχής, μια γραφική διαδρομή περίπου 126 χιλιομέτρων μεταξύ Izmit (Νικομήδεια) και Iznik (Νίκαια), είναι εμπνευσμένος από τα μονοπάτια που χρησιμοποίησαν ιστορικά προσωπικότητες όπως ο Γάλλος ταξιδιώτης Charles de Peyssonnel και ο Καναδός βοτανολόγος Robert Chamber. Εντοπίζει τις ρίζες του στη ρωμαϊκή εποχή, όπου σημαδεύτηκε σημαντικά από την έκδοση του διατάγματος της ανεκτικότητας από τον αυτοκράτορα Γαλέριο το 311 μ.Χ., το οποίο έθεσε τα πρώτα θεμέλια της θρησκευτικής ελευθερίας.

Κάθε τοποθεσία προσφέρει τη δική της σειρά ξεχωριστών εμπειριών, εξασφαλίζοντας ότι κάθε πεζοπόρος, ανεξαρτήτως επιπέδου δεξιοτήτων, θα βρει κάτι που θα τον εμπνεύσει. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων.

The European Association of the Via Francigena ways

The Paths of Greece

Culture Routes Society

[Credit picture: The Paths of Greece]