Το έργο HIKE ακολουθεί τις αξίες του European Sports Charter, όπου δηλώνεται σαφώς ότι ο αθλητισμός και η σωματική άσκηση αποτελούν δικαίωμα για όλους – όχι μόνο για λίγους. Αυτή η ιδέα διαδόθηκε στα τέλη του 20ού αιώνα, όταν άρχισε να αναγνωρίζεται ότι ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από την ενίσχυση του ανταγωνισμού στα υψηλότερα επίπεδα: μπορεί να βελτιώσει την υγεία, να φέρει τους ανθρώπους κοντά και να αποτελέσει εργαλείο μάθησης.
Το European Sports Charter παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 1992, με στόχο να καθιερωθεί ένα κοινό πλαίσιο κανόνων για τις Ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί αναγνωρίζεται ότι το σύνολο του πληθυσμού – ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικού ή οικονομικού υπόβαθρου – πρέπει να έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η συνεργασία των χωρών σε ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και συνεργατικές δράσεις ώστε ο αθλητισμός να αποτελεί ένα θετικό και υγιές κομμάτι της καθημερινής ζωής εκατέρωθεν των όποιων συνόρων.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν σημαντικές ανισότητες ως προς την πρόσβαση στις αθλητικές δραστηριότητες:
Στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία, οι γυναίκες είναι λιγότερο δραστήριες από τους άνδρες, συχνά λόγω κοινωνικών προσδοκιών, ζητημάτων ασφάλειας ή απουσίας κατάλληλων ευκαιριών. Άτομα με χαμηλότερο εισόδημα ή επίπεδο εκπαίδευσης έχουν επίσης πολύ μικρότερες δυνατότητες να ασκούνται τακτικά. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, μόνο το 41% των ενηλίκων αγγίζουν το προτεινόμενο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, με τις γυναίκες στο νότο της χώρας να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα μεγαλύτερα φυλετικά χάσματα ως προς τη σωματική άσκηση στην ΕΕ, ενώ στην Τουρκία η πρόσβαση σε ασφαλείς και φιλόξενους χώρους άθλησης παραμένει περιορισμένη – ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τους κατοίκους αγροτικών περιοχών.
Αυτός είναι ο σκοπός του έργου HIKE – να κάνει πιο εύκολη για όλους τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, ειδικά στην πεζοπορία και την κίνηση στη φύση. Μέσα από ελεύθερης συμμετοχής οργανωμένες διαδρομές στη φύση, το HIKE προσέφερε μία απλή και χαμηλού κόστους μεθοδολογία άσκησης για το κοινό. Η πεζοπορία δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ή εξοπλισμό και μπορεί να την απολαύσει κανείς και να κερδίσει από αυτή σε κάθε ηλικία και περιβάλλον. Μέσα από την οργάνωση πεζοποριών χωρίς αποκλεισμούς και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, το HIKE προωθεί την κίνηση στη φύση ως μια πραγματικά προσβάσιμη εμπειρία για όλους.
Κρατώντας τα πράγματα απλά και ανοιχτά προς όλους, το HIKE προσφέρει έναν προσιτό τρόπο να απολαύσουμε τη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους – ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αθλητικών δραστηριοτήτων προσβάσιμων σε όλους.
Sources:
Mobilità attiva – Sorveglianza Passi. (2023)
World Health Organisation. (2024). Physical activity Fact Sheet.
Ince Yenilmez, Meltem & Celik, Onur. (2020). The Difference between Male and Female Sport Participation in Turkey: “Determination Always Finds a Way”. Sport Mont. 18. 107-112. 10.26773/smj.200601.
European Commission. Eurobarometer – Sport and Physical Activity